Reklama
 
Blog | Petr Zasche

Proč to dělají?

Nejen populismus se probouzí v poslední době. Jsme svědky i jakéhosi tmářství, naprosto nesmyslných vyjádření zcela ignorujících vědecké poznatky - rodí se snad jakýsi protivědecký fundamentalismus? A nejhorší na tom je - od politiků: Klaus, Hájek, Zeman. Co je k tomu vede? Co z toho mají? Nedá mi to, ale jako vědec se musím zcela zásadně ohradit!

Ty výroky spolu na první pohled nemají nic společného a byly proneseny v různých souvislostech. Ovšem ukazuje se, že jak výroky Klause, tak v posledních několika dnech i jeho tajemníka Hájka, a také Zemana mají společného dost. O co šlo?

Prezident a jeho nesmyslné výroky ohledně klimatických změn jsou dostatečně známé, a nutno uznat, že i na mezinárodním poli dost extrémní. Jeho ignorování vědeckých poznatků a hlavně neochota jakékoli diskuse ale asi pramení z jeho povahy a jak je vidět, vědecká obec již nad ním pravděpodobně zalomila hůl a nemá vůli ho nadále přesvědčovat o jeho pomýlenosti. To je ovšem škoda, neb se ukazuje jako pravděpodobné, že si z jeho příkladu vzali ponaučení i jiní.

Sice věda popošla pěkný kus od pozitivistického nadšení 19.století, nicméně i dnes je založena na změřených veličinách a faktech, které nemůže jednoduše ignorovat. A zcela nic se nezměnilo na faktu, že pokroku vědy a hlavně podpoře veškerého zkoumání vděčíme za neuvěřitelný rozvoj a blahobyt evropské civilizace.

Reklama

Jak je ale vidět, vědecké poznatky se dají i dnes velmi jednoduše ignorovat a celý pohled na svět si vykládat zcela jinak, nežli by pramenilo z těchto poznatků. A co je ještě více znepokojivé – že se tomu nikdo z vědecké obce nijak hlasitě nebrání. Nebyly snad jisté vědy zneužity (eugenika) ve prospěch lepšího lidstva i v minulosti? Doufejme, že k ničemu takovému nedojde!

Ovšem další hrozbou je to, že se tohoto konceptu chytili i další (jaktože opět politici?!) a hrají na úplně stejnou notu. Například před pár dny poradce prezidenta p.Hájek zavrhoval Darwinismus (viz zde), který by se prý ani neměl vyučovat na školách, neb pro něj nejsou vědecké důkazy. Doufám, že jednou nebudu postaven před rozhodnutí, do které školy poslat mé dítě, aby se o evoluci něco dozvědělo.

A do třetice další příklad – z Vysočiny o sobě opět dal vědět Miloš Zeman, který pro změnu zaostřil na ekologii, viz zde (proč se sakra nenaváží do fyziky nebo matematiky?!). Nevraživost vůči Zeleným je v jistých kruzích téměř povinností, ovšem nutno dodat, že si to Martin Bursík nenechal líbit a rychle se proti nesmyslným výbojům od Zemana ohradil (viz zde).

Skoro to vypadá, že se ona zvláštní aura tmářství vznáší nad Hradem, a zasahuje lidi tam sídlící. Zeman se snaží jen přidat, aby bylo jasně vidět, že o Hrad bude napříště usilovat on.

Aby bylo jasno – já zde netvrdím, že na tyto názory nemají nárok. Jak praví Voltaire "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až k smrti budu bránit vaše právo to říkat." Zcela souhlasím, ovšem jasně také říkám, že do jakékoli takovéto debaty by měli vstupovat lidé z daného oboru, a nikoli politici, mající názor na "úplně všechno", ale nevědící o tom prakticky nic. Politik je osoba veřejně činná a tudíž někdo, kdo může lehko manipulovat veřejností, proto bych názory na vědecká témata raději přenechal erudovaným odborníkům. Škoda jen, že vědě se dnes mezi veřejností naslouchá méně, nežli politikům – ale to je již na jinou delší debatu někde jinde. Pokora před jinými názory a před danými fakty, jaká platí ve vědě mi zde opravdu chybí.

Zneklidňující je ovšem fakt, jak bez jakékoli odezvy se ke všem těmto nesmyslným výstřelkům staví veřejnost, a to nejen ta vědecká. Nesondují snad tito politici terén, aby zjistili, jaké ještě bláboly jim veřejnost skousne, kam až mohou zajít? Pokud jde tedy o mě, já nyní jasně a hlasitě říkám DOST!, více se již oblbovat nenechám!