Reklama
 
Blog | Petr Zasche

Uvidíme dnes nejjasnější bolid?!

Není to sice jisté, ale pravděpodobnost tu je! A pokud by to vyšlo, byl by asi nejjasnější za našich životů a jistojistě by byl vidět i přes mraky, které bohužel tou dobou hlásí!

Žádné šíření poplašné zprávy prosím! Trajektorie tohoto objektu je zatím sice nejistá, ale zakládá se na celkem 15ti pozorováních astrometrie a tak již předběžnou dráhu známe. A co že z ní vyplývá? Každý se může přesvědčit sám a uvidí:  http://home.gwi.net/~pluto/mpec.htm Co to znamená pro laika? Jak se v tom má vyznat?

Pravděpodobně byl konečně objeven první objekt, který se srazí se Zemí s pravděpodobností větší, nežli 90%. V průměru by měl mít maximálně několik metrů, a proto nás nemůže absolutně nijak ohrozit, rozpadne se při svém průletu atmosférou a maximálně spadne jako malý kámen někam do neobydlených končin. Jeho trajektorie je ovšem zatím natolik nejistá, že se nedá zatím říct, kam by měl dopadnout, ale ani kudy poletí a kam tedy zamířit svůj zrak. Mělo by to být ovšem na severní polokouli! A čas cca 3:50 SELČ. Pokud si tedy přivstaneme, a cca 10 min před a po budeme sledovat, možná se nám naskytne neskutečná podívaná na pravděpodobně nejjasnější bolid, jaký člověk za svůj život může vůbec spatřit (jasný jako Slunce na denní obloze?). Na druhou stranu je ale škoda, že počasí nepřeje a tak bude tou dobou pravděpodobně pršet, anebo přinejmenším zataženo. Ovšem kdyby prolétl (dejme tomu někde nad Evropou), pravděpodobně bychom ho viděli alespoň zprostředkovaně přes osvětlení mraků, případně celé oblohy. 

Ovšem stále je tu ještě cca 10% pravděpodobnost, že jsou i tyto efemeridy špatně, a onen kus skály nás zkrátka mime a odletí opět do nenávratna pryč. Budeme si muset počkat.

Reklama

Post scriptum: "Něco" opravdu bylo, ovšem bohužel nikoli nad naší republikou, viz tisková zpráva JPL: http://neo.jpl.nasa.gov/news/news159.html