Reklama
 
Blog | Petr Zasche

Teroristické útoky proti západu v nejbližší době? Nikoli.

Ač je to čistý odhad a hned zítřek může moji hypotézu vyvrátit, předpokládám, že k žádnému většímu útoku proti euroamerické civilizaci v nejbližším roce nedojde! Důvodem se mi jeví kuriózně právě současná finanční krize...

Je to možná trošku smělá úvaha, ale kdo ví, čas ukáže. Za posledních deset let jsme byli svědky tolika teroristických činů, že jim již nepokládáme takovou důležitost, jako předtím. Ovšem je nutné rozlišovat mezi různými typy pohnutek, které k tomu atentátníky vedou. Ať se jedná o separatistické tendence, či útoky proti vládě, anebo sektářské násilí – to jsou zcela jiné případy a nelze je srovnávat. Bohužel v těchto případech asi bude současný stav pokračovat i v roce 2009.

O čem si ale myslím, že je najednou jiné, jsou pohnuty teroristů útočit proti "západu". Teď ovšem nemám na mysli například nálože u západních ambasád v Iráku, Afghánistánu, útoky na tamější alianční vojáky a podobně. Ač někdo může namítat, že sázím na jistou kartu, neb větší útok se na území Evropy nebo USA neodehrál od roku 2005 a je tedy jistá pravděpodobnost, že tomu tak nebude (doufejme) ani letos, a že například i tajné služby snad konečně pracují tak jak mají, hlavní důvod vidím jinde.

Ať již jsou použité prostředky a metody, i samotný cíl teroristů jakkoli nepochopitelné pro obyčejného Evropana, jakousi filozofii samozřejmě mají. Vystrašit. Znejistit. Ukázat špatný směr naší doby, civilizace, pachtění. Prohnilost. Vyprázdněnost. Zhoubnost doby, hrabivost a pouze hospodářský profit. Ignoraci vůči vnějšímu světu. Vykořisťování. Na toto vše a mnohé další se nás snaží upozornit, byť prostředky, které nejsme schopni uznat.

Reklama

Ovšem na stejné nešvary současného světa upozorňují i prozápadní filozofové, sociologové, i další řekněme intelektuálové, nicméně nepochybně prostředky nám bližšími. Nelze než souhlasit, neb od ideálu psaného v Bibli jsme se již vzdálili opravdu mnoho (jakožto křesťanská civilizace). A s ohledem na společný Abrahámovský prazáklad i s judaismem a islámem jsme de facto na stejné lodi. To, že se nás snaží přivést k rozumu, se zdá věc pozitivní (ovšem můžete pomoci někomu, kdo pomoc odmítá?), ovšem způsob je poněkud nešťastný. Na druhou stranu je potřeba mít neustále na paměti, že je islám o plných 7 století mladší náboženství, a pokud si vzpomeneme, co se dělo ve jménu víry v Evropě ve 14.století, jak se šířily "ty správné myšlenky" i za její hranice ohněm a mečem, máme i my na rukou krve více nežli dost!

Zpět na počátek tedy. Finanční krize sice možná také zasáhne určitým způsobem financování aktivit teroristů, ale hlavním efektem v jejich očích bude, jak zasáhne samotnou prohnilou euroamerickou civilizaci. Co se týče HDP, tak poklesne daleko více, nežli po útocích na WTC. Sami jsme si svojí nezodpovědnou hamižností přivodili tento pád, a tak se mohou i tito radikálové radovat. Jakési vítězství bylo dosaženo, zhoubná civilizace sražena (ne sice na kolena, ale poklesla) a s tím se i zmenšila chuť a odhodlání k útokům proti ní. To, že jsme se ubírali trochu špatným směrem, nám sice říkali i teroristé, jejich hlas ale mluvil jinou řečí a až nyní, když to uvidíme na našich peněženkách, třeba jim i dáme v ledasčem za pravdu…