Reklama
 
Blog | Petr Zasche

Srabácké ticho pana Zaorálka

Ač Lubomír Zaorálek o Gruzii píše, neříká vlastně vůbec nic. A to je ale sakra škoda! Kdo jiný než stínový ministr zahraničí by měl? Právě názor tohoto rusofila na současnou válku v Gruzii by mě více než zajímal...

Pan Zaorálek se před několika dny opět opřel do vlády, že nedostatečně informuje o svých stanoviscích ke krizi v Gruzii. Nic jiného se od něj, jakožto člena ČSSD, čekat ani nedalo. Ovšem z celého jeho vyjádření (viz například http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/lubomir-zaoralek.php?itemid=4228) je pouze cítit zahořklost vůči současné vládě, ale právě jen na základě partajního členství.

Co mi tam chybí nejvíce je osobní vyjádření pana Zaorálka, známého to propagátora všeslovanské sounáležitosti a rusofilství. Na každém kroku vystupujícího proti umístění amerického radaru na území ČR, hlavně z důvodů ideologických (asi by tu raději měl radar ruský, ne-li rovnou jejich armádu). Proč se nevyjádří k válce v Gruzii? Proč nezačne opět obhajovat své teze, že jakožto slovanský národ k sobě máme s Rusy tak blízko?! Mohl by nám všem vysvětlit mírumilovný postoj Ruska ke Kavkazu, který bere jako svoji historickou sféru vlivu. Ostatně to samé platí i o střední a východní Evropě. Nemá cenu opakovat již stokrát napsané, že se Rusko nebojí radaru, ale ztráty vlivu. Utahování kohoutků s ropou je jen malou ukázkou toho jak na nás může působit a budování ropovodu kolem Polska je jen dalším kamínkem v mozaice. Slabá Unie je pro Rusko více než výhodná a tahat za nitky ropy zdá se nyní jedním z velice účinných nástrojů. Ovšem na to, že Království české nikdy v historii (krom 20.století) pod sféru vlivu Ruska nepatřilo, je jaksi zapomínáno.

Druhým člověkem, od kterého bych velmi rád slyšel nějaké oficiální vyjádření k agresivní Ruské politice je pan Tamáš z iniciativy "Ne základnám". Jeho neustálé opakování, že Rusko není žádná hrozba, že (prý narozdíl od USA) nikomu nevyhrožuje (opravdu? jen hrozí, že na nás namíří své rakety), klidně si vyvolá válku s Gruzií, jen aby se zbavilo soupeře na hranicích a schovalo pod svá ochranná křídla území Jižní Osetie a Abcházie. Vojenský útok je jen třešnička na dortu, ekonomických útoků, ale třeba i těch v kyberprostoru, bylo ze strany Ruska přece jen dost. Inu časy se mění a od té doby, co jsem z jeho úst slyšel slova o neškodnosti Ruska se ledasco posunulo. Rád bych proto slyšel jeho slova dnes, zdali se náhodou neposunuly i jeho názory.

Reklama