Reklama
 
Blog | Petr Zasche

Prof.Klaus a jeho konzistentní názory

Václav Klaus se svými (podivuhodně neměnnými) názory nám neustále připomíná, že tu je. A nejenže tu je, navíc chce, aby byl pořádně slyšet. Jeho názory jsou již dlouhou dobu velmi konzistentní a není lehké v nich nalézt nějakou skulinku a usvědčit ho, že zradil sám sebe.

Jeho podlézavost vůči Rusku je obdivuhodná, ale opět velmi pěkně zapadá do jeho celkového dlouhodobého myšlenkového rámce. Nikdy nechtěl silnou Evropu a také proti ní stále bojuje. Nikdo nepochybuje o tom, že právě slabá Evropa je pro Rusko velmi žádaná. Klaus to samozřejmě ví. Sice říká, že chce silnou Evropu, myslí ovšem nikoli politicky, ale ekonomicky (raději nežli politický svazek států by viděl pouze Evropu volného trhu a nic víc).

Navíc umí velmi obratně využít své popularity či slávy a zároveň svého akademického titulu, který mu již nikdo neodebere a tak jím leckdy zaštiťuje své rádoby vědecké názory v oblastech, o kterých neví zhola nic. Ekologie se mu stala téměř koníčkem ač ji nikdy nevystudoval. Škoda že se nechce pustit do vážnějších polemik v oborech jiných přírodních věd, kde by konečně dostal pořádně "na frak". Bohužel přenáší ledasco z oboru jemu vlastního (ekonomie, kde se dá na různé jevy dívat různou optikou a tudíž přijímat i mnohdy zcela protichůdná opatření) i do oborů jiných (exaktních) věd a myslí si, že tam to funguje stejně. S vědci jeho rázu bychom moc daleko v pokroku nedošli!

Jde přes mrtvoly. Hlavně když šlape ekonomika. A to je ovšem velmi nemilá vlastnost u muže v jeho pozici. Ať již jde o Rusko a Gruzii (samozřejmě že potřebujeme ropu!), anebo o Čínu. Vzpomínám si na 90.léta, když prezident Havel kritizoval nedodržování lidských práv právě v Číně, načež ho VK napomenul, že o tomto by se tedy rozhodně mluvit nemělo, nechceme si přeci znepřátelit zemi s takovým ekonomickým potenciálem, že?! Jak je vidět, ani zde se jeho názory od té doby neposunuly ani o kousek dál.

Zdá se také, že si pan president umanul, že nás zkrátka zachrání. Že nám ukáže, kudy vede ta správná cesta a společnost jeho snahu ocení. Když ne dnes, časem určitě. Ovšem jeho touha působit může také ukazovat až na jakýsi mesiášský komplex. Jak říká klasik – nikdy nemůžeš zachraňovat ty, kteří si nepřejí být zachráněni! V tomto ovšem VK problém nevidí a tak jde tvrdošíjně proti většině ve své zemi a je tudíž pozoruhodné, jak vysoké oblibě se těší.

Občanskou společností zcela otevřeně opovrhuje, ignoruje vůbec její existencí. Proč z ní má ale fobii? Bojí se, že by mohl přijít o patent na rozum. Správná politická cesta se přece musí ukrývat v politických stranách a nikoli v lidu obecném! Jak vidno nepochopil vůbec základy demokracie a takový člověk nemá v politice 21.století co pohledávat.

Nevěří slabšímu. Občanské společnosti, malým politickým stranám, drobným podnikatelům oproti nadnárodním koncernům, Evropské unii proti Rusku, jednotlivcům proti mase, disidentům v Číně, Gruzii, atd. Je to čistě oportunistické a srabácké stát vždy na té silnější straně barikády. Je to onen typ vůdce, který si nedovede představit, že by se nespokojené davy mohly vůbec postavit na odpor.

A konečně rozhřešení? Bohužel žádné nenabízím. Sám osobně jsem velmi skeptický k navrhované změně a zavedení přímé prezidentské volby. Nemyslím si, že naše společnost je již na takové úrovni, že dokáže sebekriticky vybrat ze svého středu dostatečně reprezentativní osobu, která bude zastupovat celou republiku navenek a bude přijatelná pro všechny, nebo alespoň pro většinu. Ptáte se proč? Vede mě k tomu v podstatě jedna či dvě věci – právě popularita současného prezidenta svědčí o názorech většiny občanů ČR dost výmluvně. Není možné přeci zároveň nevěřit tomu, co nám sděluje a zároveň ho mít rád. Druhá věc je vlastně opakování téhož, jen v jiném hávu. Upřímně se děsím představy, že se možnosti chopí jakýkoli populista, vůči jejímž tlakům také ještě není naše společnost dostatečně imunní. Vždy si v této souvislosti vzpomenu například na volby a úspěch pana Železného. Žádná osobnost to není ani nebyla, neměl pražádnou politickou ideu ani profil, hrál jen na líbivá slůvka a hlavně na to "být viděn". Děsivá představa, že někdo takový nebude sedět "pouze" v europarlamentu, ale na hradě!

Reklama