Reklama
 
Blog | Petr Zasche

Mexiko. Co že se to tady vlastně děje?

Když už i české sdělovací prostředky téměř každý týden přinášejí reportáže z Mexika v jeho boji proti drogové mafii, o počtu mrtvých civilistů, atd., asi to již něco znamená. Aneb pohled z Mexika.

Je pravda, že počet obětí i mezi civilisty v této válce je opravdu neskutečný. Na evropská měřítka rozhodně. Ovšem také je celkově nepředstavitelná míra kriminality v Mexiku jako takovém. Pro obyčejného Evropana, turistu, nebo vůbec člověka zvyklého na jiná měřítka je to dost šok. Bohužel to ale neplatí jen pro kriminalitu, ale taktéž s tím související míru korupce. Pokud je i ČR kritizována na všudypřítomnou korupci, je to ve zcela jiných měřítkách nežli tady. Jezdíte snad v autě v Čechách rovnou s lahví (třeba whisky), kterou můžete vrazit policistovi hned když vás zastaví?!

Ohledně současných policejních (a vojenských) zásahů proti drogovým mafiánům je to přece jen ale jiný příběh. Situace je opravdu děsivá. Všechny hlavní deníky nepřinášejí poslední dobou hned na první straně nic jiného, nežli právě případy z minulého dne, kolik lidí kde bylo zabito, kdo další byl odhalen, kdo se komu pomstil a zmasakroval celou rodinu. Ovšem celý problém je tu natolik již za ta léta natolik rozšířen, že není vůbec lehké s tím něco udělat. S drogovými mafiemi je tu různým způsobem spojen téměř kdokoli, včetně lidí z nejvyšších míst politiky, policie i armády. Ostatně když zatknou i Miss v souvislosti s pašováním drog, je to přece jen o něco děsivější, než když ta naše pouze fotí fotky, jaké se někomu mohou líbit.

Také je nutno uvážit fakt, že se zkrátka jedná o "atraktivní zboží" i na mediálním trhu a tak reportáže z "výbušného Mexika", mnoho mrtvých, válka mafií, atd. se dobře prodávají, ale realita může být dost odlišná od té mediálně sdělované.

Reklama

A co celé té atmosféře říkají místní? Velmi zajímavou věc. Současný prezident Felipe Calderón byl zvolen v roce 2006, ovšem pouze těsnou většinou a mnozí tvrdí, že podvodem. Třetina Mexičanů stále tvrdí, že volby doprovázely nekalé praktiky. Nu a tak na základě tohoto místní dedukují, že se nyní prezident snaží svoji funkci obhájit, udělat dojem, že je to muž na správném místě a ukázat sílu, že on je opravdu ten muž, který má na prezidentském místě být. Vyhlásil tedy válku drogovým gangům, mafii a pašerákům (drog i zbraní). Mexiko je sice pouze transitní zemí (místní říkají, ať si s tím něco udělají Američani, tam to všechno putuje, vždyť my bychom na to ani neměli), nicméně mnohé problémy eskalují právě tady. Neustálé kontroly, ať již od policie, či od vojáků, jsou tu na denním pořádku, každé auto musí zastavit, a vytipované jedince prohledávají opravdu důsledně. Vláda sází na to, že když bude vidět alespoň snaha, lidé (tudíž voliči) to ocení. Nicméně co jsem se stačil bavit s pár lidmi, berou to spíše naopak – že je to zbytečné, stejně to nic neřeší, obchod to stejně nezastaví a akorát to nadělá problémy – mrtvé civilisty, válku gangů, obrovské další výdaje na tyto opatření a hlavně nejistotu a paranoiu i mezi místními. Ti se zatím příliš těmito zprávami nevzrušují, protože jim přijdou zkrátka normální. Míra kriminality i korupce je tu (dle jejich slov) stále přibližně stejná a všichni si na to zkrátka zvykli. Člověk aby se tu z toho nezbláznil, tak musí opravdu přijmout tu jejich místní náladu, pohodičku – zkrátka mañana.